Λύκειο Ελληνίδων της Λάρισας
GR | EN
 
 
 
 
Ανακοινώσεις
Ανακοινώσεις για Μαθητές
Υλικό για Μαθητές
Φωτογραφίες
Βίντεο
 
:: Αρχική » Ανακοινώσεις
 
ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΥΨΗΛΗΣ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
 
Ημερομηνία : 14-04-2017
 
 

                  

 

                           Από το ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

                                       την Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

                                             στο DIVANI PALACE

 

       Το Λύκειο των Ελληνίδων της πόλης μας διοργανώνει μία επίδειξη μόδας ξεχωριστή και ιδιαίτερη. Σε ένα απογευματινό, την Πέμπτη 4 Μαΐου 2017 ώρα 8:00 στο ξενοδοχείο DIVANI PALACE, οι παραδοσιακές ενδυμασίες του Λυκείου των Ελληνίδων Λάρισας φορεμένες από χορευτές και χορεύτριές του θα παρουσιαστούν από την έφορο της ιματιοθήκης του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών κ. Πένυ Σακκοπούλου. Μέσα από μια λιτή και σύγχρονη παρουσίαση όσοι παρακολουθήσουν αυτή την επίδειξη θα ταξιδέψουν στο παρελθόν και θα γευτούν πνεύμα και πολιτισμό ελληνικό, από τα χρώματα, την αισθητική και τους συμβολισμούς των υπέροχων φορεσιών.

   Το Λύκειο των Ελληνίδων υπήρξε πρωτοπόρος στη διάσωση και την ανάδειξη της λαϊκής παράδοσης στην Ελλάδα. ΄Έτσι πέρα από την καταγραφή των χορών και των τραγουδιών, των ηθών και των εθίμων ασχολήθηκε συστηματικά με τη συλλογή και τη μελέτη των ενδυμασιών, διαπιστώνοντας τον πλούτο και την ποικιλία τους. Το σεγκούνι, το καβάδι, ο ντουλαμάς, το κατσούλι, ο σαγιάς, το τσεμπέρι, το κοντογούνι, το μεϊντάνι, τα αντεριά παύουν να είναι άγνωστες λέξεις και αφηγούνται την ιστορία της τοπικής λαϊκής φορεσιάς από τα μέσα του 180υ αιώνα ως της αρχές του 20ου αιώνα.

   Για την ακρίβεια, κάθε φορεσιά αφηγείται τη δική της ιστορία – και σε αφήνει να μαντέψεις πόσα χιλιόμετρα κλωστής, πόσα ξενύχτια υπό το φως μιας λάμπας πετρελαίου, πόση γνώση και μεράκι χρειάστηκε η δημιουργία της. Αλλά και με πόσο καμάρι φορέθηκε στην εποχή της, μέχρι να κλεισθεί σε κάποιο σεντούκι περιμένοντας να αποκτήσει μια δεύτερη ζωή.

Η πλούσια ιματιοθήκη του ΛΕΛ περιλαμβάνει φορεσιές, ανδρικές και γυναικείες, από όλα τα μέρη του ελληνισμού. Αυτές αποτελούν την ταυτότητα της προσωπικότητας των ανθρώπων που τις φόρεσαν, τους προσδιορίζουν και τους προσδίδουν μοναδικότητα , εκφράζουν τα ήθη και τα έθιμα, τις αξίες, τα πρότυπα της κοινωνίας, την ιδεολογία και τον τρόπο ζωής, το πολιτιστικό επίπεδο.

   Σε γενικές γραμμές, η ενδυμασία αποτελεί ένα είδος κώδικα επικοινωνίας. Είναι μια σιωπηλή γλώσσα που φανερώνει πολλά, όχι μόνο για το άτομο που τη φοράει, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο και το πολιτισμικό περιβάλλον στο οποίο το άτομο αυτό ζει. Είναι συγχρόνως μια μορφή καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Το Λύκειο των Ελληνίδων με την επίδειξη αυτή επιχειρεί να συγκεντρώσει το βλέμμα του σύγχρονου θεατή στην κυριαρχική μορφή των παραδοσιακών ενδυμασιών πραγματοποιώντας έτσι μια μετάβαση από την κοινή ιστορική διάσταση σε μια διάσταση όπου έχουμε να κάνουμε με υψηλές αξίες.

 

 

Επιστροφή »