Λύκειο Ελληνίδων της Λάρισας
GR | EN
 
 
 
 
Ανακοινώσεις
Ανακοινώσεις για Μαθητές
Υλικό για Μαθητές
Φωτογραφίες
Βίντεο
 
:: Αρχική » Μαθήματα Χορού
 
Μαθήματα Χορού
 
 

Στο Λύκειο των Ελληνίδων της Λάρισας λειτουργούν τμήματα εκμάθησης παραδοσιακού χορού. Τα μαθήματα παρακολουθούν μαθητές όλων των τάξεων του δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, φοιτητές αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που διακατέχονται από ευαισθησία και αγάπη για τον παραδοσιακό χορό, καθώς και για όλα τα στοιχεία της ελληνικής μας παράδοσης.

Στα τμήματα εκμάθησης παραδοσιακού χορού και τραγουδιού συμμετέχουν μαθητές από 6 χρονών και πάνω. Παράλληλα με τα μαθητικά τμήματα λειτουργούν τμήματα ενηλίκων και τμήματα αρχαρίων ενηλίκων. Παράλληλα λειτουργεί ομάδα επιδείξεων και παραστάσεων με έμπειρους χορευτές η οποία κάθε χρόνο εμπλουτίζεται από άριστα εκπαιδευμένα μέλη που προκύπτουν από τις άλλες ομάδες.

Τα μαθήματα γίνονται ταυτόχρονα στις δύο αίθουσες του Λυκείου των Ελληνίδων. Στον πρώτο όροφο στη μεγάλη αίθουσα "Ζήνα Πατέρα" και στο ισόγειο στην παραδοσιακή αίθουσα. Οι δύο αυτές αίθουσες είναι πλήρως εξοπλισμένες με άριστη υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να παρέχουν ένα ενδιαφέρoν αξιόλογο μάθημα ελληνικών χορών σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.

Για τα παιδιά
Το Λύκειο Ελληνίδων κάθε δύο χρόνια πραγματοποιεί επίδειξη στο Κηποθέατρο με σκοπό οι μαθητές του να έχουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν στο κοινό και να επιδείξουν τις γνώσεις τους. Στην επίδειξη αυτή το ΛΕΛ αναλαμβάνει να ντύσει όλους τους μαθητές με παραδοσιακές φορεσιές χωρίς να απαιτείται κάποιο έξοδο από τους γονείς.

Στις ενδιάμεσες χρονιές το Λύκειο Ελληνίδων πραγματοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες των μαθημάτων ανοιχτά μαθήματα για όλα τα μαθητικά του τμήματα. Έτσι στο κτήριο του Λυκείου των Ελληνίδων, Δήλου 17, στη Νεράιδα, φιλοξενεί καθημερινά τους γονείς των μαθητών του Λυκείου. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν στους γονείς τους την πρόοδό τους, τις καινούριες γνώσεις (χορούς και τραγούδια) και οι γονείς έχουν την ευκαιρία να δουν και να χαρούν τα παιδιά τους μέσα στο χώρο και στην ομάδα του Λυκείου.

Για τους ενήλικες
Πέρα από τα μαθήματα διοργανώνονται παραδοσιακές συναντήσεις (μουσικές και χορευτικές) και δίνεται η ευκαιρία στους "μαθητές" να ζήσουν την ατμόσφαιρα του γλεντιού με αυθεντικούς μουσικούς. Επίσης διοργανώνονται διάφορες εκδρομές και εκδηλώσεις με λαογραφικό ενδιαφέρον.

Περισσότερα για τα μαθήματα των χορών (Παλαιότερα - σήμερα)
Όπως γνωρίζουμε παλιότερα δεν υπήρχε θέμα διδασκαλίας διότι η μετάδοση του χορού γινόταν αυτόματα, από γενιά σε γενιά. Τα έθιμα, οι τελετουργίες, οι εκδηλώσεις του εορτολογίου που διαμορφώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου και έζησαν για εκατοντάδες χρόνια λειτουργώντας και εξυπηρετώντας τις ανάγκες των Ελλήνων, σήμερα με τις κοινωνικές αλλαγές που συντελέστηκαν, εγκαταλείφθηκαν. Και μαζί με αυτά και ο ελληνικός χορός, δεμένος με όλες τις εκδηλώσεις της εθιμικής ζωής.

Σήμερα το κενό αυτό ήρθε να το αναπληρώσει η διδασκαλία του παραδοσιακού χορού. Σαν φυσικό επακόλουθο, από ανάγκη να μην διακοπεί η χορευτική παράδοση, η οποία αποτελούσε σημαντικό λειτουργικό στοιχείο κοινωνικής συνοχής και ταυτότητας.Και βέβαια μαζί με το χορό εξαρτάται όχι μόνο η κινητική συμπεριφορά του νεοέλληνα, αλλά υπαγορεύονται και διαμορφώνονται όψεις κοινωνικής συμπεριφοράς προσώπων σε διάφορες εθιμικές και κοινωνικές περιστάσεις όπως σε γάμους γλέντια κ.α. Με άλλα λόγια εάν σταματήσει ο παραδοσιακός χορός να διδάσκεται θα διαφοροποιηθεί η συμπεριφορά του νεοέλληνα και θα μεταλλαχθεί όχι μόνο ο χορός του αλλά και η κοινωνική συμπεριφορά του εν γένει σ΄ όλες και εθιμικές του εκδηλώσεις.

Η ενασχόληση με τον παραδοσιακό χορό εμπεριέχει ένα μήνυμα σύνοψη ανθρωπιάς και βάση για μια αντίληψη της ζωής.Τον παραδοσιακό χορό πρέπει να τον δούμε σαν φορέα αξιών ενός ολόκληρου πολιτισμού, του παρελθόντος, σαν μέσο για να δει κανείς τον κόσμο με άλλα μάτια το μέλλον, σαν εναλλακτικό τρόπο να γλεντάει κανείς και να ζει στο παρόν.

Ο παραδοσιακός χορός είναι μοναδικός και αθάνατος και εμείς όλοι τελειομανείς της τεχνικής του, αλλά και λάτρεις των συμβόλων του.

 
Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή

Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή

Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή

Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή

Προβολή        Προβολή        Προβολή