Λύκειο Ελληνίδων της Λάρισας
GR | EN
 
 
 
 
Ανακοινώσεις
Ανακοινώσεις για Μαθητές
Υλικό για Μαθητές
Φωτογραφίες
Βίντεο
 
:: Αρχική » Διεθνή Φεστιβάλ » Ακριτζέντο, Ιταλία - Φεβρουάριος 2011
 
Ακριτζέντο, Ιταλία - Φεβρουάριος 2011
 
 

56ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Λύκειο των Ελληνίδων της Λάρισας με τη συμμετοχή του σε ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο Agrigento της Σικελίας το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 14 Φεβρουαρίου 2011.Το φεστιβάλ αυτό είναι το κατά σειρά "66th Sagra del mandorlo in fiore της Σικελίας και ταυτόχρονα το 56th Festival internazionale del folklore", (διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ). Θεωρείται από τις πιο σημαντικές γιορτές του χειμώνα, κάθε χρόνο, τέτοια εποχή και η φήμη του έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ιταλία. Για το λόγο αυτό αποσπά το ενδιαφέρον του κοινού. Από όλα τα μέρη της Ιταλίας συγκεντρώνεται πολύς κόσμος στο Agrigento για να παρακολουθήσει τις γιορτές αυτές. Παράλληλα όλο το φεστιβάλ καλύπτεται τηλεοπτικά σε καθημερινή βάση από την κρατική τηλεόραση RAI.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Λάρισας απέσπασε κατά σειρά το βραβείο καλύτερης σκηνικής παρουσίασης - χορογραφίας, "επειδή ήταν σε θέση να παρουσιάσει την παραδοσιακή κουλτούρα της Ελλάδας μέσα από το χορό και την χορογραφία, συνδέοντας τη μουσική και τα κοστούμια στην πιο αυθεντική έκφραση του πολιτισμού τους", σύμφωνα με τη γνώμη των κριτών και διοργανωτών. Επίσης απέσπασε το 1ο βραβείο παραδοσιακής ενδυμασίας και το 2ο βραβείο χορού, και επικράτησε ανάμεσα σε συγκροτήματα που απαρτίζονται από επαγγελματίες χορευτές συγκεντρώνοντας τα περισσότερα βραβεία ανάμεσα σε 17 συνολικά χώρες. Αναλυτικά συμμετείχαν συγκροτήματα από τη Ρωσία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Γεωργία, Λιθουανία, Σερβία, Τουρκία, Λευκορωσία, Μεξικό, Πορτογαλία, Κορέα, Βραζιλία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία και Κολομβία.

Ο δάσκαλος του Λυκείου Ελληνίδων Λάρισας Δημήτρης Τσιπλακούλης, εμψυχωτής της χορευτικής ομάδας με την πολυετή εμπειρία του στο χώρο παρουσίασε ένα πρόγραμμα που χαρακτηριζόταν από έντονο δυναμισμό και γρήγορες εναλλαγές ρυθμών και χορών. Ανέδειξε τις επιβλητικές φορεσιές του Λυκείου και τα πλούσια κοσμήματα παρουσιάζοντας ένα θέαμα υψηλής αισθητικής γεγονός το οποίο συγκίνησε και ενθουσίασε τόσο το πολυπληθές κοινό όσο και τους διοργανωτές και κριτές του Φεστιβάλ, κερδίζοντάς τους από την πρώτη στιγμή.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Λυκείου, συμμετείχε σε μια σειρά από εκδηλώσεις οι οποίες περιλάμβαναν παρελάσεις και παραστάσεις αρχικά σε υπαίθριους χώρους και στη συνέχεια στο επιβλητικό θέατρο Palacongressi όπου έλαβε χώρα και το κυρίως διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ. Τέλος η τελετή της βράβευσης πραγματοποιήθηκε στο λόφο του αρχαίου ελληνικού Ναού της Ομονοίας όπου οι Ιταλοί έστησαν μια εντυπωσιακή φιέστα, την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες ενθουσιώδεις θεατές και η οποία εξελίχτηκε σε έναν πραγματικό θρίαμβο για την Ελλάδα.

Όλοι οι χορευτές με το πάθος, το δυναμισμό και τον ενθουσιασμό τους, καθώς και οι δεξιοτέχνες μουσικοί κατόρθωσαν να επιβληθούν και για άλλη μια φορά και εκπροσώπησαν τη χώρα μας, σε μια δύσκολη γι` αυτήν συγκυρία προβάλλοντας επάξια τις αρχές της παράδοσης και του πολιτισμού της.

Να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν συμμετείχαν στο Ακριτζέντο πολλά ελληνικά συγκροτήματα. Κάποια από αυτά πήραν βραβείο ελληνικής φορεσιάς αλλά κανένα δεν πήρε βραβείο χορού. Το Λύκειο Ελληνίδων με δάσκαλο τον Δημήτρη Τσιπλακούλη συμμετείχε τρεις φορές: το 1988 απέσπασε το πρώτο βραβείο, το 2004 το τρίτο βραβείο χορού και φέτος το 2011 ήρθε πρώτο σε συλλογή βραβείων χορού και φορεσιάς!

 

 

 
Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή

Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή

Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή

Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή