Λύκειο Ελληνίδων της Λάρισας
GR | EN
 
 
 
 
Ανακοινώσεις
Ανακοινώσεις για Μαθητές
Υλικό για Μαθητές
Φωτογραφίες
Βίντεο
 
:: Αρχική » Παραστάσεις » Αέρας, γη, νερό, φωτιά! Στοιχεία αχάλαστα, Κηποθέατρο Λάρισας
 
Αέρας, γη, νερό, φωτιά! Στοιχεία αχάλαστα, Κηποθέατρο Λάρισας
 
 

 

 

       «Αέρας, γη, νερό, φωτιά! Στοιχεία αχάλαστα» η νέα μεγάλη θεματική παράσταση του Λυκείου των Ελληνίδων παρουσιάζεται την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017, στο Κηποθέατρο Λάρισας. Ο τίτλος βασίζεται στο ομώνυμο σονέτο του Κωστή Παλαμά από την ποιητική σειρά δώδεκα έξοχων σονέτων με τίτλο «Πατρίδες». Αέρας, γη, νερό, φωτιά: κατά τη θεωρία του Εμπεδοκλή του Ακραγαντίνου τα τέσσερα αυτά στοιχεία είναι αιώνιες, θεμελιώδεις, κοσμογονικές αρχές. Από την αρχαία αυτή φιλοσοφική θεωρία μέχρι το περιεχόμενο των τραγουδιών από όλη την Ελλάδα εκφράζεται η αιώνια αγωνία του ανθρώπου να δώσει απάντηση στα μεταφυσικά ερωτήματα σχετικά με την καταγωγή και τον προορισμό του. Ο λαϊκός ποιητής έχει συμπεριλάβει σε έναν πλούτο τραγουδιών και τα τέσσερα αυτά στοιχεία.

   Μετά από δύο χρόνια έρευνας και προετοιμασίας το Λύκειο των Ελληνίδων είναι έτοιμο να παρουσιάσει τη νέα του θεματική παράσταση. Η έρευνα και η αναζήτηση των τεσσάρων θεμελιωδών στοιχείων στην παράδοσή μας είχε ως αποτέλεσμα να ανακαλυφθούν και να αναδειχθούν λησμονημένα τραγούδια και έθιμα, άρρηκτα δεμένα με τους χορούς. Έτσι επιλέχτηκαν τα ιδανικότερα τραγούδια, τα οποία συνταιριάζονται αρμονικά με χορούς, καταδεικνύοντας τη σπουδαία, πολύμορφη και δυνατή παράδοσή μας. Η παράσταση αυτή τονίζει και διευρύνει μέσα από τη ματιά «παράδοση» τα τέσσερα θεμελιώδη στοιχεία, τον αέρα, τη γη, το νερό, και τη φωτιά.

Μεγάλος χορηγός σ’ αυτό το εγχείρημα του Λυκείου των Ελληνίδων είναι ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα αποδεικνύοντας την ευαισθησία του σε έργα ανθρώπινου πολιτισμού στηρίζοντας φορείς και πολιτιστικές δράσεις κύρους.

Στην παράσταση αυτή θα συνδράμουν με τη δεξιοτεχνία τους οι καταξιωμένοι μουσικοί: Νίκος Φιλιππίδης στο κλαρίνο, στη φλογέρα και στο καβάλι, Κώστας Φιλιππίδης στο λαούτο και στο τραγούδι, Γιάννης Παυλόπουλος στο βιολί και στο τραγούδι, Κώστας Δεδούσης στο κλαρίνο, Βασίλης Σαραντινός στα κρουστά και στο τραγούδι, Βασίλης Αγρόκωστας στο τραγούδι, η κομπανία των Ψαθάδων από τη Νάουσα, Θοδωρής Κυριλλίδης στην ποντιακή λύρα, Σπύρος Κούκος στη θρακιώτικη λύρα, Τριαντάφυλλος Κωνσταντινίδης στην γκάιντα, Τραΐανός Βέλκος στην κορνέτα, Σταύρος Ντούρος στο λαούτο, Κώστα Βλάσης στην κρητική λύρα, Δημήτρης Μπουκόρος στο ακορντεόν καθώς και πολλοί άλλοι σπουδαίοι μουσικοί και τραγουδιστές. Λύρες, βιολιά, έγχορδα, πνευστά, ήχους κρουστών, τραγούδια, αιώνιους ήχους, συμβολισμούς εθιμικές πράξεις από την πλούσια και πολυποίκιλη παράδοσή μας αξιοποιεί και προβάλλει το Λύκειο των Ελληνίδων για να υποστηρίξει και να αναδείξει το θέμα. Από τον ποιητικό λόγο του Παλαμά, τα τέσσερα στοιχεία, αέρας, γη, νερό, φωτιά, διευρύνονται υπό το βλέμμα της πλούσιας παράδοσής μας και μέσα από την έμπνευση και την αξιοποίησή τους από τον κ. Δημήτρη Τσιπλακούλη, υπεύθυνο χορού και καλλιτεχνικό διευθυντή του Λυκείου των Ελληνίδων Λάρισας. Συγκεκριμένα αξιοποιείται το πλούσιο αρχειακό υλικό του ΛΕΛ, προϊόν πολύχρονων καταγραφών σε διάφορες περιοχές του Ελληνισμού, η εμπειρία και η έμπνευση, που απλόχερα προσφέρει η ποικιλομορφία και ο πλουραλισμός της παράδοσής μας, ο πηγαίος αυθορμητισμός και η ανιδιοτελής αγάπη και ενασχόληση όλων των συντελεστών της παράστασης, φανερών και αφανών, με την παράδοση. Αξιοποιείται παράλληλα η εξαιρετική του ιματιοθήκη, που κοσμείται από εκατοντάδες ενδυμασίες, άλλες αυθεντικές και άλλες πιστά αντίγραφα αυτών, καθώς και τα μοναδικά του κοσμήματα, που ενισχύουν και ολοκληρώνουν κάθε εμφάνιση. Ενδύματα και αντικείμενα, λόγος και ήχοι, κινήσεις του σώματος, ηχοχρώματα και απο-χρώσεις, χαρακτηριστικά σύμβολα του τόπου και του χρόνου, συνδυάζονται με τα χρώματα της ελληνικής παράδοσης σε ένα πανόραμα εικόνων και αισθήσεων και αποτελούν την αφορμή για ένα δίωρο θέαμα πολλών αξιώσεων, ικανό να διδάξει και να αγγίξει τον ευαισθητοποιημένο θεατή.

Σύνδεσμοι από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για την παράσταση:

larissanet.gr: ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ-Κορυφαία παράσταση από το Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας 

POST LARISSA: Πλήθος Λαρισαίων χθες στο Κηποθέατρο-Θερμό χειροκρότημα στο Λϋκειο των Ελληνίδων 

larissanet.gr: ΑΝΕΒΑΣΕ ΤΟΝ ΠΗΧΗ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΨΗΛΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ-Οι πρωταγωνιστές της παράστασης της χρονιάς

Larissanet.gr: ΜΑΓΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ-Εικόνες από την παράσταση του Λυκείου των Ελληνίδων

Η αχάλαστη γοητεία του Λυκείου των Ελληνίδων

Larissa.gr Οι πρωταγωνιστές της παράστασης της χρονιάς

 
Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή

Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή

Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή

Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή