Λύκειο Ελληνίδων της Λάρισας
GR | EN
 
 
 
 
Ανακοινώσεις
Ανακοινώσεις για Μαθητές
Υλικό για Μαθητές
Φωτογραφίες
Βίντεο
 
:: Αρχική » Λύκειο των Ελληνίδων » Σύντομο Ιστορικό
 
Σύντομο Ιστορικό
 
 

 

Το Λύκειο των Ελληνίδων της Λάρισας ιδρύθηκε το 1979 και συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια πολιτιστικής παρουσίας και προσφοράς στην πόλη και στη χώρα μας, καταγράφονταςκαι παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια, ήθη και έθιμα από την πλούσια ελληνική παράδοση.

Τα χορευτικά τμήματα του Λυκείου των Ελληνίδων αποτελούν ένα παλλόμενο και συνεχώς ανανεωνόμενο έμψυχο υλικό με βασικό σκοπό της δράσης του την εκμάθηση, συντήρηση και μετάδοση των ελληνικών παραδοσιακών χορών, χωρίς ωστόσο η δράση του να περιορίζεται μόνο σ` αυτό. Από την ίδρυσή του, προσπαθεί αδιάλειπτα να υπηρετεί τους στόχους του, που είναι όχι μόνο η διατήρηση των ελληνικών παραδόσεων, αλλά και η προβολή του εν γένει πολιτιστικού πλούτου της πατρίδας μας.

Η ιματιοθήκη του Λυκείου περιλαμβάνει παλιές αυθεντικές φορεσιές σε μεγάλη ποικιλία καθώς και εξαιρετικής ομορφιάς παραδοσιακά κοσμήματα, στοιχεία που την καθιστούν πολύ αξιόλογη. Το ενδυματολογικό και μουσικοχορευτικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί δεν προορίζεται μόνον για μουσειακούς σκοπούς, μελέτη και διδασκαλία, αλλά ζωντανεύει στις εμφανίσεις της Χορευτικής Ομάδας σε εκδηλώσεις κύρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Όλα αυτά τα χρόνια, από την ίδρυσή του έως και σήμερα, το Λύκειο των Ελληνίδων της Λάρισας έχει κατορθώσει με συνετές διοικήσεις που σέβονται τη συλλογικότητα και υπηρετούν με συνέπεια και ανιδιοτέλεια τους στόχους του, να διαγράψει μια αξιοζήλευτη και δύσκολη πορεία, με δράσεις προς τη μετάδοση της ελληνικής παράδοσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το Λύκειο Ελληνίδων διοικείται από δεκατετραμελές συμβούλιο, με πρόεδρο την κ. Θέλμα Ζητονούλη, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Λυκείου Ελληνίδων της πόλης μας διατελώντας πρόεδρος επί 20 έτη.

Από το 1986 έχει αναλάβει ως διευθυντής o καθηγητής φυσικής αγωγής, κ. Δημήτριος Α. Τσιπλακούλης, ο οποίος με την πλούσια ερευνητική δραστηριότητα και την υπεύθυνη αναζήτηση κατάφερε να δημιουργήσει μία σημαντική κυψέλη λαϊκού πολιτισμού.

Στο πλαίσιο της προβολής του πολιτιστικού πλούτου της πατρίδας μας πολλές και αξιοσημείωτες είναι οι εμφανίσεις - παραστάσεις των χορευτικών του τμημάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στη διάρκεια των 37 χρόνων διαρκούς παρουσίας. απέσπασε το θαυμασμό και τα συγχαρητήρια από διάφορες προσωπικότητες, όπως του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλου, του προέδρου της Γαλλίας κ. Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εσταίν, του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ κ. Μάικλ Δουκάκη, του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου Αμερικής, του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο κ.α.

Το Λύκειο των Ελληνίδων της Λάρισας έχει κάνει μια σημαντική εξαγωγή πολιτισμού, ταξιδεύοντας και παρουσιάζοντας αξιόλογες παραστάσεις στης μεγάλες πόλεις Ουάσιγκτον, Ν. Υόρκη, Λος Άντζελες, Λας Βέγκας, Σολτ Λέικ Σίτι, Μόσχα, Βλαντιμίρ, Ερεβάν, Παρίσι, Βαρκελώνη, Βαλένθια, Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Βαρσοβία, Βελιγράδι, Ρώμη, Τελ Αβίβ, Πεκίνο, Σαγκάη, Σεούλ, Χάιφα, Αβινιόν, Σαν Ρέμο, Κόμο, Λουγκάνο, Μοντένα, Λίλ , Λιεβέν,  

Σημαντικότερα σημεία της ιστορίας της χορευτικής ομάδας από τις εμφανίσεις της στο εξωτερικό είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης - A΄χρυσό βραβείο ανάμεσα σε 13 χώρες στο Αγκριντζέντο της Σικελίας(Φεβρουάριο 1988), η διεθνής εμφάνιση στο δορυφορικό κανάλι ΤV5 στο Παρίσι, στο θέατρο του Jacques Martin(Οκτώβριος 1992), η συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας και η σειρά παραστάσεων σε σημαντικές πόλεις της Β. Γαλλίας (Lille, Arras, Hazzebrouk, Lievin, Lomme, St.Omer) (Οκτώβριος 92), καθώς επίσης τα ταξίδια στις Η.Π.Α, στις πολιτείες Καλιφόρνια, Νεβάδα, Γιούτα, με κορυφαίες την εμφάνιση στη Disneyland και στο Whittier Theater στο Los Angeles, (Μάιος 1993). Το Δεκέμβριο του 1999 πραγματοποίησε πολυήμερη περιοδεία στις πόλεις, Ατλάντα, Νόξβιλ του Τεννεσί, Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. Εκεί παρουσιάζει με μεγάλη επιτυχία Τα χάλκινα πνευστά της Μακεδονίας. Αξιόλογες διακρίσεις για το Λύκειο ήταν η ανακήρυξη ως ημέρα Λυκείου των Ελληνίδων από τους δημάρχους των πόλεων της Ατλάντα στις 10/12 και του Νόξβιλ στις 14/12 αντίστοιχα, οι ημέρες εμφάνισης του Λυκείου της Λάρισας στις πόλεις τους, ύστερα από ομόφωνη απόφαση των δημοτικών συμβουλίων των πόλεων Ατλάντα και Νόξβιλ. Στην Ουάσινγκτον η αποστολή του Λυκείου των Ελληνίδων ξεναγείται στο Λευκό Οίκο από τον Γερουσιαστή Πωλ Σαμπάνης. Στη Ν.Υόρκη το Λύκειο των Ελληνίδων τιμάται για την προσφορά του από τον πρόεδρο της συνομοσπονδίας συλλόγων Αμερικής κ. Γ. Γεωργόπουλο και τον κ. Χ. Ρίζο, πρόεδρο των Θεσσαλών. Αξιοσημείωτο ήταν το πρωτοσέλιδο της έγκριτης εφημερίδας της ελληνικής ομογένειας στη Ν. Υόρκη "Εθνικός Κήρυξ" και η αναφορά του στη Λάρισα και στο Λύκειο των Ελληνίδων.

Το 2003 έλαβε μέρος στο παγκόσμιο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο. Στον απόηχο του φεστιβάλ ιδιαίτερη ήταν η εμφάνιση του ΛΕΛ στο δορυφορικό κανάλι ΟDEON της κεντρικής Ευρώπης το Σεπτέμβριο του 2003, αφού έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη Λάρισα και στον ελληνικό πολιτισμό.

Το Φεβρουάριο του 2004 το Λ.Ε.Λ. στο 49ο διαγωνιστικό φεστιβάλ του Agrigento της Σικελίας στην Ιταλία Sagra del mandorno in fiore και συμμετέχει αποσπώντας το 3ο βραβείο χορού ανάμεσα σε 22 χώρες.

Επόμενη δραστηριότητα ήταν η συμμετοχή της χορευτικής ομάδας του ΛΕΛ στο διεθνές φεστιβάλ της Μεσογείου στα πλαίσια του παγκόσμιου Πολιτιστικού Forum 2004 στη Βαρκελώνη. Τον Αύγουστο 2010 συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βαρσοβίας, "WARSFOLK".

Το Φεβρουάριο του 2011 έρχεται πρώτο σε συλλογή βραβείων ανάμεσα σε 18 χώρες στο 56ο Διεθνές διαγωνιστικό Φεστιβάλ του Agrigento - Σικελία [Βραβείο σκηνικής παρουσίασης -χορογραφίας, 1ο βραβείο ενδυμασίας, 2οΒραβείο χορού].

Τον Ιούλιο του 2012 κάνει επιτυχημένη περιοδεία στο Ισραήλ παρουσιάζοντας παραστάσεις στις πόλεις, Tel Aviv, Haifa, Ramla, Holon, Rishon LeZion, Hod Hasharon, Zemer, Ashkelon, του Ισραήλ αποσπώντας τα εύσημα και την ευλογία του πατριάρχη Ιεροσολύμων.

Τον Ιανουάριο 2014 ταξιδεύει στο Πεκίνο και συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της κινεζικής πρωτοχρονιάς.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 στο Διαγωνιστικό φεστιβάλ της Σεούλ και της Τσεονάν, της Β.Κορέας αποσπά το 1ο βραβείο ενδυμασίας.

Πρόσφατα το Λύκειο των Ελληνίδων συμμετείχε στις θαυμάσιες εκδηλώσεις στη Μόσχα για τον εορτασμό των 868 από την ίδρυση της πόλης της Μόσχας, Σεπτέμβριος 2015. Ενώ ακολούθως συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στο διεθνές φεστιβάλ του Βλαντιμίρ, της πρώτης πρωτεύουσας της Ρωσίας κατά τον Μεσαίωνα.

Τον Μάιο του 2016 ταξιδεύει στο Βελιγράδι για τις  εκδηλώσεις υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας και του Δήμου Βελιγραδίου που είναι αφιερωμένες στην Ελλάδα. Στο Βελιγράδι πραγματοποιεί εμφάνιση στο κρατικό κανάλι PTC-1  σε εκπομπή με υψηλή τηλεθέαση.

Τον Ιανουάριο του 2017 ταξιδεύει για δεύτερη φορά στο Πεκίνο και συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της κινεζικής πρωτοχρονιάς.

Τον Νοέμβριος 2018 στη πρωτεύουσα της Αρμενίας στο Ερεβάν. Εκεί συμμετέχει  στις εκδηλώσεις για την προβολή των πολιτιστικών μνημείων της Αρμενίας.

Τον Δεκέμβριος 2018 ταξιδεύει στη Σαγκάη της Κίνας. Στα πλαίσια της 2η Παγκόσμιας εβδομάδας μόδας με θέμα το γάμο, παρουσιάζει τον ελληνικό παραδοσιακό γάμο.

Τον Απρίλιο του 2019 ταξιδεύει στο διεθνές φεστιβάλ της Πάλμα ντε Μαγιόρκα και συμμετέχει στο παγκόσμιο φεστιβάλ  (Palma de Mallorca World Folk Festival).

Το πολιτιστικό έργο του Λ.Ε.Λ είναι εξίσου σημαντικό στο εσωτερικό. Στη Ελλάδα συμμετείχε σε κορυφαίες πολιτιστικές συναντήσεις με πιο σημαντικές τις παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ρόδο, Κιλκίς, Δράμα, Βόλο, Λαμία, Ξάνθη, Τρίκαλα, Άργος, Κως. Γιαννιτσά.

Στο Λύκειο των Ελληνίδων, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, δεκάδες χιλιάδες μαθητών παρακολουθούν τα τμήματα χορού και μυούνται στην ελληνική παράδοση.

Κορυφαίες εμφανίσεις στην Ελλάδα του Λ.Ε.Λ. οι οποίες έτυχαν θερμής αποδοχής από το κοινό είναι οι παραστάσεις με θέμα Έλληνες και Εποχές 1994, Τα χάλκινα πνευστά της Μακεδονίας 1998, ο Κύκλος της ζωής της Θεσσαλίας 2001, Χοροχρώματα 2006, από την τελετουργία στο γλέντι, 2013.

Οι τρεις τελευταίες οι παραστάσεις προβλήθηκαν ολοκληρωμένες από την ελληνική τηλεόραση(ΕΤ) και έτσι ακούστηκε ο πολιτιστικός παλμός της Λάρισας σε όλη την Ελλάδα,αλλά και σε όλο τον απόδημο Ελληνισμό μέσω δορυφορικού προγράμματος.

Επίσης ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε για το Λύκειο των Ελληνίδων Λάρισας η συμμετοχή του στην αναβίωση για πρώτη φορά μετά από 2.500 χρόνια του αρχαίου λόγου και δράματος στον ιερό χώρο του Α Αρχαίου θεάτρου της πόλης, όπου παρουσιάστηκαν τρία χορικά της «Ηλέκτρας» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου (Σεπτέμβριος 2014). Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά που το Λύκειο Ελληνίδων παρουσιάστηκε στο Α Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας. Λίγα χρόνια νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2004, το αρχαίο θέατρο άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά για να υποδεχτεί τη φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην κορυφαία αυτή εκδήλωση εξαιρετικά τιμητική αλλά και σημαντική ήταν η συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων, που παρουσίασε στο χώρο του αρχαίου θεάτρου ένα πρόγραμμα χορών της Θεσσαλίας με θεματική ενότητα που παρέπεμπε σε παραστάσεις αρχαίου λόγου,στις οποίες εξάλλου, είναι γνωστό ότι η θεσσαλική γη έχει ένα μεγάλο μερτικό. Το ίδιο επαναλήφθηκε τον Οκτώβριο του 2013, χρονιά που το αρχαίο θέατρο άνοιξε και πάλι τις πύλες του για να υποδεχτεί τη φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων του Σότσι. Παρουσία ρωσικής αντιπροσωπείας και πολλών αξιωματούχων το Λύκειο των Ελληνίδων παρουσίασε ένα πρόγραμμα θεσσαλικών χορών.

Πολύ πρόσφατα, ιδιαίτερα τιμητική για το Λύκειο των Ελληνίδων ήταν η παρουσία του στην εκπομπή το Αλάτι της γης , στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε ένα δίωρο αφιέρωμα στη μουσική και χορευτική παράδοση της Θεσσαλίας.

Αλλες δραστηριότητες του ΛΕΛ είναι: η έκδοση ημερολογίου με θέμα το παραδοσιακό κέντημα. Η έκθεση φωτογραφίας με θέμα: "Λαϊκά δρώμενα που επιβιώνουν ως τις μέρες μας", η έκθεση παραδοσιακού κεντήματος, η έκδοση βιβλίων και η παρουσίαση βιβλίων. Πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων "ένα εργαλείο που το λέγαν αργαλειό", "έθιμα Δωδεκαημέρου" κ.α. Ακόμη η διοργάνωση σεμιναρίων χορού, Θεσσαλίας, Πόντου, Ηπείρου, Νάξου, Κύθνου, Πάρου, Μακεδονίας, Θράκης, Μ.Ασίας κ.α. Επίσης έχουν διοργανωθεί πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια χορού για εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, ενώ ο χώρος, στον οποίο στεγάζεται το Λύκειο και η ιματιοθήκη του, έχουν αποτελέσει επανειλημμένως πόλο έλξης για εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων που επιθυμούν να έλθουν σε επαφή και να μελετήσουν σε βάθος την ελληνική παράδοση.

Οι αξίες και τα ιδανικά του Λυκείου των Ελληνίδων αποτελούν το συνεκτικό δεσμό όλων αυτών που ακούραστα εργάζονται για την επίτευξή τους. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό σεέναν κόσμο αποξένωσης και αξιακού μηδενισμού, οι άνθρωποι να συνδέονται και να έχουν κοινά σημεία αναφοράς τις υψηλές αξίες και τα ευγενή ιδανικά που ταπεινά και διακριτικά διδάσκει η πλούσια ελληνική παράδοση. Γι αυτό και μόνο το έργο του Λυκείου των Ελληνίδων πρέπει και θα βρίσκει πάντα πρόθυμους συνεχιστές.

Οι σημαντικότερες διεθνείς συναντήσεις και φεστιβάλ στα οποία έχουν συμμετάσχει οι χορευτικές ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων είναι οι εξής:

  • Φεστιβάλ του Αβιάνο - Ιταλία, Αύγουστος 1983.
  • Φεστιβάλ του Κόμο - Ιταλία, Ιούλιος1984.
  • Φεστιβάλ της Μοντένα - Ιταλία, Αύγουστος 1985.
  • Φεστιβάλ Νέων στο Βελιγράδι - Γιουγκοσλαβία, Αύγουστος 1986.
  • Φεστιβάλ της Αβινιόν - Γαλλία, Ιούλιος 1987.
  • 34ο Διεθνές διαγωνιστικό Φεστιβάλ του Agrigento Σικελία Φεβρουάριος 1988 [Α χρυσό βραβείο - ανάμεσα σε 13 χώρες].
  • Φεστιβάλ του Φιούτζι - Ιταλία, Ιούλιος 1989.
  • Φεστιβάλ της Αίτνας - Σικελία, Αύγουστος 1990.
  • 1ο Παιδικό Φεστιβάλ του Σεντ Ετιέν - Γαλλία, Μάιος 1991.
  • Φεστιβάλ της Γκανά - Γαλλία, Ιούλιος 1991.
  • Συμμετοχή για τον εορτασμό για τα 700 χρόνια από την ίδρυση της Ελβετίας, στο Μαρτινί - Ελβετία Αύγουστος 1991.
  • Φεστιβάλ στη Γιούτα και Νεβάδα στις Η.Π.Α. Ιούλιος 1992.
  • Θεατρικές παραστάσεις στο Παρίσι και στις πόλεις (Lille, Arras, Hazzebrouk, Lievin, Lomme, St.Omer) της Β.Γαλλίας, Οκτώβριος 1992.
  • Διεθνής εμφάνιση στο δορυφορικό κανάλι ΤV5 στο Παρίσι, στο θέατρο του Jacques Martin (Οκτώβριος 1992).
  • Παραστάσεις στο Λος Αντζελες (Whittier Community Theatre) και στην Καλιφόρνια στις Η.Π.Α. Μάιος 1993.
  • 23ο F.D.F. (Folk Dance Festival) SanFrancisco, Η.Π.Α Φεβρουάριος 1996
  • Παραστάσεις "Xάλκινα πνευστά της Μακεδονίας" στην Ατλάντα (Robert Ferst Cente for the Artsat Georgia Tech), στο Νόξβιλ (Clarence Brown Theatre, University of Tennessee), στην Ουάσιγκτον (Saint George Greek Orthodox Church) και στη ΝέαΥόρκη (Long Island City Theatre, Astoria), Δεκέμβριος 1999.
  • Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο- Ιταλία, Αύγουστος 2003.
  • 49ο Διεθνές διαγωνιστικό Φεστιβάλ του Agrigento- Σικελία Φεβρουάριος 2004 [ Γ Βραβείο ανάμεσα σε 17 χώρες].
  • Παγκόσμιο Πολιτιστικό Forum, Βαρκελώνη 2004, Διεθνές φεστιβάλ της Μεσογείου, Calella Ισπανία
  • Ρίμπνικ Πολωνία, Μέρες πολιτισμού, εκπροσωπώντας το Δήμο της Λάρισας, Ιούνιος 2008.
  • Ρίμπνικ Πολωνία, Μέρες πολιτισμού, εκπροσωπώντας το Δήμο της Λάρισας, Ιούνιος 2010.
  • Βαρσοβία - Πολωνία. Διεθνές Φεστιβάλ της Βαρσοβίας, "WARSFOLK", Αύγουστος 2010
  • 56ο Διεθνές διαγωνιστικό Φεστιβάλ του Agrigento - Σικελία, Φεβρουάριος 2011, [Βραβείο σκηνικής παρουσίασης-χορογραφίας, 1ο βραβείο ενδυμασίας, 2ο Βραβείο χορού, πρώτο σε συλλογή βραβείων ανάμεσα σε 18χώρες].
  • Παραστάσεις στις πόλεις, Tel Aviv, Haifa, Ramla,Holon, Rishon Le Zion, Hod Hasharon, Zemer, Ashkelon, Ισραήλ, Ιούλιος 2012, 27ο International Folklore Festival MAATAF, Israel.
  • Πεκίνο - Κίνα, Συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της κινεζικής πρωτοχρονιάς, Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2014
  • 59ο Διεθνές διαγωνιστικό Φεστιβάλ τουAgrigento-Σικελία, Μάριος 2014, 1ο βραβείο ενδυμασίας,
  • Σεούλ- Τσεονάν, Διαγωνιστικό φεστιβάλ FIDAF-CEONAN 2014, 1ο βραβείο ενδυμασίας
  • Μόσχα εορτασμός των 868 από την ίδρυση της πόλης της Μόσχας, Σεπτέμβριος 2015.
  • Διεθνές φεστιβάλ του Βλάντιμιρ, Ρωσία, Σεπτέμβριος 2015
  • Βελιγράδι, Εκδηλώσεις υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας και του Δήμου Βελιγραδίου αφιερωμένες στην Ελλάδα, Μάιος 2016
  • Βελιγράδι, εμφάνιση στο κρατικό κανάλι PTC-1 του βελιγραδίου σε εκπομπή με υψηλή τηλεθέαση.
  • Πεκίνο - Κίνα, Συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της κινεζικής πρωτοχρονιάς, Ιανουάριος- Φεβρουάριος 2017
  • Βαλένθια - Ισπανία. Διεθνές φεστιβάλ τηςΚαστεγιόν (Castellόn), Μάιος 2017
  • Ερεβάν - Αρμενία. Συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την προβολή των πολιτιστικών μνημείων της Αρμενίας, Νοέμβριος 2018
  • Σαγκάη - Κίνα. 2η Παγκόσμια εβδομάδα μόδας με θέμα το γάμο. Παρουσίαση παραδοσιακού ελληνικού γάμου, Δεκέμβριος 2018
  •  Πάλμα ντε Μαγιόρκα- Ισπανία. 26διεθνές φεστιβάλ της (Palma de Mallorca World Folk Festival), Απρίλιος 2019 

 

 
Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή

Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή

Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή

Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή