Λύκειο Ελληνίδων της Λάρισας
GR | EN
 
 
 
 
Ανακοινώσεις
Ανακοινώσεις για Μαθητές
Υλικό για Μαθητές
Φωτογραφίες
Βίντεο
 
:: Αρχική » Παραστάσεις » Ο Κύκλος της Ζωής στη Θεσσαλία
 
Ο Κύκλος της Ζωής στη Θεσσαλία
 
 

11 Σεπτεμβρίου 2001

 

Μετά από δεκαπέντε χρόνια έρευνας, το Λύκειο των Ελληνίδων της Λάρισας, παρουσίασε ένα σημαντικό έργο, που χτίστηκε χάρη στις επίμονες προσπάθειες και την υπεύθυνη αναζήτηση των στελεχών του.

Πρόκειται για την παρουσίαση του κύκλου της ζωής στη Θεσσαλία μέσα από τα έθιμα, τις τελετουργίες, τις ιεροπραξίες, τα σύμβολα και τις λαϊκές γιορτές, τις μουσικές, τα τραγούδια και τους χορούς που διαμόρφωσαν το πολιτιστικό είναι της Θεσσαλίας και ανανεωμένα δια μέσου των αιώνων, έφτασαν μέχρι τις μέρες μας.

Σκοπός του εγχειρήματος αυτού ήταν να αναδειχτούν πράξεις ζωής με έντονα τα στοιχεία αρχέτυπων και αρχέγονων σημάτων, τα κληροδοτήματα της λαϊκής σοφίας και γνώσης, που αποτελούν παρακαταθήκες συναισθημάτων και βέβαια να αναδειχθεί το βαθύτερο «είναι» της αγωνίας μιας απροσδιόριστης σε αριθμό σειράς γενεών, που συνδέουν τον πρώτο Θεσσαλό ʼνθρωπο με το σύγχρονο άτομο, τον Απόγονο.

Πιο συγκεκριμένα «Ο κύκλος της ζωής στη Θεσσαλία» ήταν μία παράσταση στα πλαίσια της οποίας παρουσιάστηκαν οι μεγαλύτεροι σταθμοί της ζωής του Θεσσαλού, από τη γέννηση ως το θάνατο μέσα από τελετουργίες, ιεροπραξίες, σύμβολα, ύμνους, μουσικές, χορούς, τραγούδια. «Ο κύκλος της ζωής στη Θεσσαλία», ως τίτλος και μόνον υπονοεί μεγαλειώδη παράσταση και μοναδική προσφορά, αφού εξαντλεί το φάσμα του βίου, αλλά και τη διαχρονικότητα της ζωής που εκτείνεται πέρα από το θάνατο, μέσα από ιεροπραξίες λυτρωτικές της ανθρώπινης αγωνίας.

Η "παράδοση των Θεσσαλών" όπου "πεθαμένοι και ζωντανοί", μας έχουν παραδώσει καημούς, χαρές, θέσφατα και εμπράγματα, υλικά και άυλα. Κι εμείς με την σειρά μας "όλοι μαζί", "ζωντανοί, περαστικοί και μελλούμενοι, παραδιδόμαστε σε τούτη την παράδοση.

 

 

 
Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή

Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή

Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή        Προβολή